Download The Life Changer Novel PDF and Get 150 Possible Questions for 2022 JAMB Exams

the life changer jamb novel summary

This page covers everything you need to know about the JAMB Novel, The Life Changer by Khadija Abubakar Jalli, and provides you with over 150+ possible questions and answers in the forthcoming JAMB 2022 Examination on May 6th – 16th, 2022.

I’ll be providing you a link to download the life changer novel as a PDF you can read anywhere and anytime without data required. I’ll also be providing you with a summary of the 9 chapters, a quick glance of possible questions from each chapter, and generally, over 150+ possible questions too.

The book “Life Changer” written by Khadija A. Jalli was selected by the JAMB board, as the official JAMB novel for 2022/2023 UTME/DE Candidates. It was the official novel used for last year’s exams too.

RECOMMENDED JAMB NEWS:

Candidates are to expect about 10 to 20 questions from this recommended compulsory novel in the use of English exam questions.

The Joint Admission and Matriculation Board have made it mandatory that this book is given to candidates after successful registration in any of the JAMB accredited CBT centers after candidates had paid and obtained the JAMB e-registration PIN (See cost of JAMB form and other prices).

DOWNLOAD THE LIFE CHANGER PDF.

the life changer jamb novel summary

CLICK HERE TO DOWNLOAD THIS NOVEL.

You can also download the Life Changer SUMMARY By Clicking Here.

150 + LIKELY QUESTIONS AND ANSWERS FROM JAMB 2022 BOOK.

When we say possible questions, we don’t mean these are the questions that MUST be set in the 2022 JAMB Examination. However, it’s likely that these questions will pop up, and if you are to go through them here, you’ll certainly stand a better chance of answering them.

Remember, it’s also humans who are setting these questions.

THE LIFE CHANGER POSSIBLE QUESTIONS FOR 2022 JAMB.

Question 1: Who is Ummi?
Answer: ummi is the storyteller and mother of the children.

Question 2: How many children does Ummi have?
Answer: Ummi has 4 children

Question 3. Who was the first child?
Answer: Omar is the first child and only boy

QUESTION 4: Who was the second and third child?
Answer: Teemah(first female child) and Jamila (2nd female child).

Question 5: Who is bint and how old is she?
Answer: bint is ummi’s last child and she is five years of age.

Question 6: What is Omar’s dad’s occupation and what time does he close from work?
Answer: He is a Banker and closes by 5 pm.

Question 7: Bint’s social study teacher was “meddlesome”, what does it mean?
Answer: The teacher was always interfering.

Question 8: What is the name of bint’s social study teacher?
Answer: Mallam Salihu.

Question 9: What question did Mallam Salihu ask the class?
Answer:  What is good morning in french.

Question 12: What question did bint ask mallam Salihu?
Answer: How do you say that’s very good in french.

Question 11: Ummi in Arabic means what?
Answer: Mummy.

Question 12: According to Ummi, eavesdropping on the children was to?
Answer: Ensure their room was always neat and to keep them company.

Question 13: During their conversation who rushed into the room?
Answer: Omar rushed into the room

Question 14: What state was Omar and why?
Answer: Omar was in a happy state because he gained admission into the university.

Question 15: How old was Omar when he got admission?
Answer: Omar was 18 years old.

Question 16: Omar was offered admission in which university and what course was he offered?
Answer: Ahmadu Bello University Zaria and was offered Law at Kongo Campus.

Question 17: Omar told Teemah and Jamila to call him what?
Answer: He requested he is called learned brother.

Question 18: Omar was expecting a gift from his dad what was it?
Answer: A smartphone.

Question 19: Who suggested they go outside and why?
Answer: Jamilla suggested they go outside because the room was hot and stuffy

Question 20: Why was the room hot and stuffy?
Answer: they was no light and the generator was faulty.

Question 21: Who sold zobo?
Answer: Teemah sold zobo.

Question 22: Teemah refused Omar’s zobo request why?
Answer: He takes on credit and never pays back.

Question 23: What did Omar score in Jamb?
Answer: He scored 230/400.

Question 24: How many credits did Omar get in WAEC?
Answer: He got 7 credits including English and Maths at his first attempt.

Question 25: According to Omar, what’s stopping Teemah from growing tall?
Answer: Jealousy and Envy.

Question 26: The HOD’s name during ummi’s time is?
Answer: Dr. Samuel Johnson.

Question 27: What was Salma’s Physical appearance?
Answer: Salma was a fair-complexioned girl, tall, slim and bursty.

Question 28: What was Salma’s view about lecturers?
Answer: Salma viewed them as needy, boys you pay money, girls you go on a date.

Question 29: What was Ummi’s matric number?
Answer: ummi’s matric number was UG0001.

Question 30: Ummi’s full name is?
Answer: Ummi Ahmad is her full name.

Question 31: What tribe is Dr.Samuel Johnson?
Answer: Samuel Johnson is from the Yoruba tribe.

Question 32: Who did Salma compare the lecturers with?
Answer: She compared them to the policeman.

Question 33: The young man Salma was talking with was who?
Answer: He was a lecturer.

Question 34: Why was the HOD close to Ummi
Answer: She knows her husband very well and was even the one who worked her admission.

Question 35: Who was the formidable Boka?
Answer: Traditional medicine man.

Question 36: What is the real name of the quiet one?
Answer: Talle was the quiet one.

Question 37: Talle was guilty of which Crimes?
Answer: kidnapping, armed robbery, and extortion.

Question 38: How long did Talle and Zakki kidnap the little boy?
Answer: The boy was held One week in captivity.

Question 39: How much did the kidnappers demand?
Answer: One million and later came down to two hundred and fifty thousand naira

Question 40: How did the police arrest Zaki?
Answer: He was arrested by the police at the point of collecting the ransom.

Question 41: What later happen to Zaki and Talle?
Answer: They were sentenced to some years in prison for their crimes.

Question 42: What does EMAL stand for?
Answer: Examination Malpractice

Question 43: What drove Salma out of the university
Answer: she was found guilty of Examination Malpractice

Question 44: Which Hostel was Salma enrolled in?
Answer: Queen Amina Hall.

Question 45: Why did Salma not like the hostel?
Answer: She thought her roommates will not accept her way of life.

Question 46: How many pupils are allowed to stay in the hostel room?
Answer: A maximum of 4.

Question 47: What are the names of Salma’s roommates and where are they from?
Answer: Tomiwa(from Ibadan,Oyo state), Ngozi(from Umunze,Imo state),Ada(from benue state).

Question 48: Which one of Salma’s friends was an aspiring singer?
Answer: Tomiwa.

Question 49: What was their religion?
Answer: Salma and Tomiwa were Muslims while Ada and Ngozi were Christians.

Question 50: What food was the students’ favorite and fastest?
Answer: Jollof Indomie was the student’s favorite.

Question 51: What delicacy did Tomiwa and Salma introduce respectively?
Answer: Tomiwa introduced the snail delicacy while Salma introduced danwanke.

Question 52: Who is Dr.Dabo?
Answer: he is a lecturer in the university known to be principled.

Question 53: what did Omar wear when going to the cafe?
Answer: white shirt and blue jeans.

Question 54: I want to know you more intimately, who made that statement?
Answer: Dr.Dabo made the statement.

Question 55: Who were the men in the car?
Answer: Habib and Labaran.

Question 56: What was the brand of the car?
Answer: Mercedez Benz.

Question 57: What is the color of the car?
Answer: Black

Question 58: Who was Tomiwa’s blind date?
Answer: Habib.

Question 59: When did the phone ring?
Answer: 8 o’clock in the evening

Question 60: Tomiwa never had guys approaching her why?
Answer: Overconfidence.

Question 61: Why do students often lock their doors and switch of the lights before eating?
Answer: To prevent other students from coming in and eating their food.

Question 62: How much did Habib give Tomiwa?
Answer: He gave her a sum of 50,000 naira.

Question 63: How much did Habib give Tomiwa for herself?
Answer: He gave her 20,000 Naira.

Question 64: Why did Habib suspect That Tomiwa wasn’t Salma?
Answer: It was because Tomiwa’s confidence exceeds Salma’s.

Question 65: Who amongst Salma’s friends hated politicians?
Answer: Tomiwa.

Question 66: Why did Tomiwa hate politicians?
Answer: She hated politicians because they are not trustworthy and most cases are the problem rather than the solution.

Question 67: How did she tell Habib was a politician?
Answer: She heard Labaran call him ‘honorable’.

Question 68: How many years was the past question for Moral philosophy repeated?
Answer:  3 years.

Question 69: After being caught for Examination Malpractice, most students leave the University without facing the committee why?
Answer: It is because they already know their Fate.

Question 70: The name of the man who posed as a committee chairman is?
Answer: Dr. Kabir.

Question 71: How much did Salma pay Dr. Kabir to avert the penalty?
Answer: 100,000 Naira.

Question 72: How did Dr. Kabir appear to everybody?
Answer: He appeared as a friendly person.

Question 73: ‘lose it to the card’ means what?
Answer: It means Lose it to gambling

Question 74: What was the name of the thug sent after Kabir by Labaran?
Answer: Zaki.

Question 75: At first, why was Habib skeptical of using Zaki?
Answer: He was skeptical because Zaki was unprofessional although he gets the job done.

Question 76: Who is Kartagi?
Answer: The leader of the Gamblers.

Question 77: What did Kartagi consider disrespectful?
Answer: Gamblers leave the house immediately after they win Money.

Question 78: Who left the house immediately they won Money?
Answer: Dr. Kabir.

Question 79: How much did Dr. Kabir stake?
Answer: N50,000.

Question 80: How much did Dr. Kabir Win?
Answer: N300,000.

Question 81: Who did Kartagi send after Kabir?
Answer: Gumuzu.

Question 82: Aside from the thug way, what did Zaki does to earn a living?
Answer: He engages in spare part deals.

Question 83: What was the name of the song Zaki sang?
Answer: The Gambler.

Question 84: Who sang “The Gambler”?
Answer: Kenny Rogers.

Question 85: What is the full meaning of “LT”?
Answer: Laboratory Technologist.

Question 86: What was the reason Labaran refused to give the money back to Habib?
Answer: It was because he was sure Habib slept with Salma.

Question 87: What does ‘IPO’ stand for?
Answer: Investigating Police Officer.

Question 88: Who Is Hakimi?
Answer: He is the district head of the village.

Question 89: What was Habib’s position in politics?
Answer: He was the speaker of the house.

Question 90: What did Salim buy?
Answer: His first-ever smartphone.

Question 91: What brand of phone did Salim buy?
Answer: Samsung.

Question 92: Who is Lawal?
Answer: Salim’s friend.

Question 93: What did Lawal refer to Salim’s online girlfriend as?
Answer: Indian princess.

Question 94: Why was Salim disappointed after seeing his online date?
Answer: It was because she appeared different from what she looked like online.

Question 95: Who was Natasha?
Answer: She was the beauty the robbers used to lure men to the dark then rob them.

Question 96: How did Salim park his car?
He parked military style.

Question 97: When did it dawn on Salim that Natasha was part of the heist?
Answer: The moment she said please don’t hurt him

Question 98: What car was Salim driving?
Answer: An SUV.

Question 99: What was the car mode operation?
Answer: Automatic.

Question 100: Why was it that the robbers were not able to start the car?
Answer: The gear was not engaged.

Question 101: Who was roger?
Answer: One of the robbers.

The Life Changer Novel Questions By Chapters.

The Life Changer Chapter 1 Likely Jamb Questions

Question 1: What is the full name of the author of the Life Changer?
Answer: Khadija Abubakar Jalli

Question 2: Why did the mother pause to listen to their conversation?
Answer: Because there was something about the laugher that drew her attention

Question 3: Why were the other sisters laughing very hard?
Answer: The 5-year-old younger one was telling them stories

Question 4: She was telling her two sisters the story of her classroom encounter with their meddlesome Social Studies teacher. Which other word can replace meddlesome as used in the novel?
Answer: Interfering.

Question 5: They were waiting for dad, why?
Answer: He is a banker, he closes by 5 pm and gets home late.

Question 6: How old was Bint when she was narrating the story?
Answer: 5 years old.

Question 7: How do you say Good Morning in French?”
Answer: Bonjour.

Question 8: How do you say that’s very good in French?
Answer: C’est tres bien.
How do you say that’s very good in French, Aunty?” Bint asked reverentially.

Question 9: Which other word can replace reverentially as used in the passage?
Answer: Respectfully, In admiration

Question 10: Why did the students surround Bint and started clapping and singing going around her
Answer: Because she asked a question the teacher could not answer

Question 11: The following are reasons the mom (Ummi) goes into their room?
Answer:
1. To question them about neatness
2. To keep them company

Question 12: Who was Bint’s elder sister?
Answer: Jamila.

Question 13: Who was the first child?
Answer: Omar (the only male)

Question 14: Who was Bint’s Teacher?
Answer: Mallam Salihu

Question 15: How do you say goodbye until we meet again in French?
Answer: au revoir.

Question 16: When our conversation got that animated…. Mean
Answer: Full of life, exciting, lively

Question 17: Omar Gained admission to study at where?
Answer: Study Law at the Kongo Campus of Ahmadu Bello University, Zaria.

Question 18: According to Omar, what’s stopping Teemah from growing tall?
Answer: Plain Jealousy, Envy

The Life Changer Chapter 2 Likely Jamb Questions.

Question 1: What does Selma believe about Lecturers?
Answer: University Lecturers take money from boys and ask girls on a date

Question 2: Why was the HOD close to Ummi
Answer: She knows her husband very well and was even the one who worked her admission.

The Life Changer Chapter 3 Likely Questions.

Question 1: Who was the formidable Boka?
Answer: traditional medicine man

Question 2: What is the real name of the quiet one?
Answer: Talle

Question 3: Where did the quiet one hear the police siren?
Answer: Hakimi’s house.

Question 4: Talle was guilty of which Crimes?
Answer: kidnapping, armed robbery, and extortion.

Question 5: How long did Talle and Zakki kidnap the little boy?
Answer: One week.

Question 6: How much did the kidnappers demand?
Answer: one million and later came down to two hundred and fifty thousand Naira.

Question 7: What does EMAL stand for?
Answer: Examination Malpractice.

Question 8: What drove Salma out of the university?
Answer: Examination Malpractice.

About the author

Glory Joseph

A graduate of Medicine From Imsu, Current Nurse, Medical book reader, Nigeria tertiary institution news anchor. I virtually know all Varsities in Nigeria!

Leave a Comment